13.04.2024
Ki!
Koncerten er afholdt
Facebook event

Ki! er sangskriver og multiinstrumentalist Christian Ki Dall. Ud over sine soloproduktioner er han både musiker, især kendt for sit guitarspil (han har spillet med navne som Sterling Roswell fra Roswell fra Spaceman 3, The Telescopes, Death Valley Sleepers og mange flere), og en producer (bl.a. for Sting-guitaristen Rufus Miller, Dør nr. 13 og Soulbandet og Crunchy Frog-labelmates D/troit, blandt andre).

Ki! blev født i Sydkorea, hvor han boede på et børnehjem i Haeundae-distriktet i Busan. Han blev adopteret og voksede op i Danmark. The Boy From Haeundae Beach, Ki!’s debut, dobbelt LP album med 20 numre, blev til, mens melodierne blev skrevet og indspillet, nummer for nummer, over et par år, mange som hyldest til nogle af hans yndlingskunstnere som Fela Kuti, Sharon Jones, George Harrison, J Dilla, Link Wray osv.

Fra den første single ‘Mây Trôi’s groovy blanding af vietnamesisk Vong Co-stil guitar og soulmusik (der lyder som en valmuerød solnedgang på et falmet postkort) til motown-magien i ‘Happy’ (retro i tråd med med Amy Winehouses nytænkning af genren), er variationen af genrer, stilarter og lyde på albummet er over det hele og henter inspiration fra forskellige perioder og fra hele verden. Albummets 20 meget forskellige numre føles som et mixtape, der svarer til en rejsebeskrivelse. Audioversioner af noter skrevet på bagsiden af forvitrede fotografier, blyantstegninger og pressede blomster samlet i en ramponeret notesbog. Nogle er instrumentale, andre har gæste gæstevokalister. Nogle numre er et glimt, korte stop på rejsen: den flue-på-væggen-hyldest til Elizabeth Cotten, den horisontomspændende skala i den sceneopsættende åbner ‘Haeundae Beach Boy”. Andre føles som uge- eller månedslange ophold: Fra den franske melankolske soul og etiopiske jazz på ‘Je Suis Toujours Là (feat. Al Agami & Trine Jørck)’ til Fela Kuti-hyldesten “Abeokuta” – sidstnævnte med et guitarspil, der er så smidigt, at det kunne stjæle dine lommer.

Man kan nyde hvert skridt på vejen for sig, men hvis man lytter til det 20 numre lange dobbeltalbum i vil du se, at det snarere end at katalogisere en række destinationer, er en omhyggeligt kurateret, kærligt sammensat sonisk rejse. De samlende aspekter af Ki!’s lyd – de detaljer og klangfarver, der gør Ki! – udfolder sig undervejs. Der er et holistisk aspekt i hans eklekticisme, som giver albummet den bredde og dybde, som i sidste ende er den egentlige attraktion.