14.04.2023
Temple of Doom: EYES
Tidspunkt
Koncerten starter kl. 21:00
Dørene åbner kl. 20:00
Billetter
Forsalg: 110,- DKK inkl. gebyr
Entré: 130,- DKK

Ikke mange spiller hårdere og mere forvrængende end københavnske EYES. To anmelderroste albums og den vildeste Copenhellkoncert i bagagen. Barren er sat højt. Underperformer eller ej. Denne koncert vil du ikke gå glip af.

Det københavnske hardcore-orkester EYES udgav sit andet album ‘Congratulations’ d. 3. februar 2023 via Indisciplinarian. Bandets to foregående udgivelser, den selvbetitlede debut-EP fra 2018 og debutalbummet ‘Underperformer’ fra 2020, gjorde det klart, at EYES er et band med sin egen vej og med noget på hjerte og i hovedet. ‘Underperformer’ var med sin genre-foragtende musikalske tilgang og introspektive generationslyrik et nybrud på hardcore-scenen. Trods benspænd fra en verdens-pandemi efterlod bandet sig et uudsletteligt indtryk med optrædener på festivaler som Copenhell og by:Larm, ligesom remix-udgivelsen ‘Reperformer’ fra 2021 gjorde sit for at bidrage til uforudsigeligheden.

EYES’ nye album hedder ‘Congratulations’, selvom der pt. ikke er så meget at råbe hurra for her på planeten. Albummet er en videreudvikling og raffinering af EYES’ lyd og stil, hvor bandet i endnu højere grad end før fokuserer på melodi, mærkelige hooks og dybe grooves gennem de ti sange, der samlet set udgør en uforudsigelig, groft rockende og catchy hardcore-plade, knivskarpt produceret af Jacob Bredahl. Den præcise sangskrivning og musikkens umiddelbarhed sker dog uden at give afkald på det evigt lurende kaos, som er et grundelement i bandets lyd, stil og tilgang. Et kaos, som er en grundfølelse i selve bandets væsen; en eksistentiel uro, som slår ud og slår fra sig i forsanger Victor Kaas’s lyrik og levering af samme.

Mistillid mennesker imellem og konspirationsteorier, krig og miljøkatastrofe i horisonten, økonomisk forfald og stigende ulighed. Den vestlige verden anno 2023 ligger til grund for ‘Congratulations’ og dens voldsomt udadreagerende sange. Modsat ‘Underperformer’s internaliserede tematikker er den tvivlende selvreflektion nu blevet til vrede og magtesløshed over en verden, hvor de rige bliver rigere, mens levevilkårene bliver forringet for alle andre. En verden, hvor de yngre generationer bliver tabt på gulvet igen og igen. En verden, hvor den eneste distraktion er at skrige ind i et uendeligt digitalt tomrum eller at finde en alternativ virkelighed og se ned på de såkaldte får, der følger flokken og falske profeter.

‘Generation L’ er en sang om taber-generationen – den første, som har færre penge og muligheder end de foregående, der har haft travlt med at kneppe planeten til døde. ‘Tearjerker’ er dig og mig på fortvivlelsens rand over systemikkernes urokkelighed – er det nu, man giver op? ‘The City’ er en fortvivlet hadesang til den by, man engang elskede, men som nu er overtaget af rige mennesker, pænhed og pis og lort. Titelnummeret ‘Congratulations!’ er en stor sarkastisk lykønskning til konspirationsteoretikerne, som har fundet sandheden, der ikke kan diskuteres. Og ‘Ballast’ er idealisten, som engang troede på det gode i mennesket, på kunsten og solidariteten. Fortvivlelsen er til at føle på, og den festlige anledning udebliver for alle andre end dem, der har set lyset. Måske er det på tide at smadre lortet og skabe noget nyt?